Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Organizace přednášek, cvičení a seminářů na FAI

Přednášky

Je-li to možné, přednášející zpřístupní studijní materiály pro samostudium, tj. prezentace, elektronické knihy, další elektronické zdroje apod. buď pomocí Moodle nebo dalším zpřístupněním on-line: e-mailem, uložením na OneDrive apod.

Je také možné realizovat výuku on-line. V posledních dnech jsme společně s kolegy testovali celou řadu možností pro konferenční on-line výuku. Především bych chtěl poděkovat Dr. Dulíkovi, který v této věci udělal nejvíce rešerší a testů.

V současné době se zdá nejpoužitelnější nástroj Microsoft Teams (MS Teams), který je součástí balíku Microsoft Office 365. UTB má na tento nástroj koupenou licenci a mimo jiné na ní běží všechny univerzitní emaily. V příloze naleznete návod pro učitele(PDF) jak lze vytvořit konferenční místnost a tu poté zpřístupnit studentům k připojení. Zde je návod pro připojení studentů (PDF).

Pokud se rozhodnete využít této možnost a realizovat takto přednášku, je nutné, abyste tuto přednášku naplánovali na čas Vaší rozvrhované přednášky. Tím se zabrání případnému překrytí videokonferencí pro studenty.

Výhody a požadavky na systém MS Teams (teams.microsoft.com):

  • Není nutná nová registrace – přihlášení probíhá pomocí univerzitního emailu a hesla (stejné jako do IS/STAG, e-mailu apod.)
  • Možnost pořádání video/telekonferencí
  • U přednášky lze sdílet pracovní plochu, kde studenti uvidí, co děláte, popř. spustit prezentaci a tuto doplnit výkladem
  • Lze stáhnout a nainstalovat software: https://teams.microsoft.com/downloads#allDevicesSection, ale funguje také z prohlížeče webových stránek (doporučuji prohlížeč Google Chrome)
  • Možnost připojit se také z telefonu/tabletu.
  • Pro vysílání stačí počítač/notebook s mikrofonem, popř. webkamerou, chcete-li vysílat také obraz.

Semináře a cvičení

Pro semináře a cvičení doporučuji nachystat (opět pokud je to možné) práci, kterou mohou studenti realizovat samostatně doma, bez využití laboratorního vybavení a SW, který je licencován pro UTB.

U těchto cvičení je důležitá také zpětná kontrola plnění úkolů. K tomuto účelu je ideální využít možností kurzů v Moodle. Další možnost je zasílání vypracovaných úkolů elektronicky přes e-mail.

Praktické experimenty je možné plánovat až na období, kdy se povolí kontaktní výuka, proto je vhodné studentům zadat úkoly, které je na pozdější měření/úkoly připraví – např. výpočetní cvičení apod.

U cvičení je také možnost využít on-line výuku pomocí výše zmíněného MS Teams, kde můžete studentům nasdílet pracovní plochu, na které můžete programovat, kreslit atd. a doplnit to výkladem.

Je jasné, že není nutné takto zobecnit postup pro všechny předměty na FAI, některé mají svá specifika, které nelze realizovat „bezkontaktně“, ale využijme tento čas, jak jen to je možné v rámci možností, které nám moderní technologie poskytují.

Bakalářské/Diplomové práce

V přípravě BP/DP prozatím platí, že by studenti neměli využívat infrastrukturu FAI (laboratoře apod.) z důvodu celoplošné karantény.

Pro konzultace lze využívat pouze e-mail, popř. telefon. Informujte o tom své diplomanty.

Zároveň upozorňuji, že není možné fyzicky půjčovat knihy v Knihovně UTB, proto je nutné využít co nejvíce elektronických zdrojů:

Při zadávání materiálů k samostudiu doporučuji také prohlédnout možnosti informačních zdrojů Knihovny UTB:

Základní informace Knihovny UTB o on-line službách jsou zde.

Vyhledávání v elektronických zdrojích:

Knihovna UTB má také velmi dobře zpracované materiály k informační výchově, viz:
Informační výchova na UTB – portál knihovny zabývající se citováním, hledáním informací, šedou literaturou, kreativním studiem apod.

Závěr

Závěrem chci dodat, že výše uvedený způsob on-line výuky pomocí MS Teams byl zatím vyzkoušen pouze u pár skupin a spojení. Otázkou zůstává, jaké budou kapacity tohoto nástroje, pokud na to naběhne nejenom UTB, ale je velmi pravděpodobné, že toto budou zkoušet také ostatní univerzity. Další problém může nastat v kapacitě přenosové rychlosti Internetu jak u Vás při vysílání, tak především u studentů. Proto doporučuji využít rychlého připojení na U5. Zároveň budeme testovat další nástroje včetně možnosti nahrávání přednášek pro pozdější sdílení studentům, kteří se nemohli připojit.

Fakulty a součásti

Zavřít